"Du skapar dig själv genom dina egna tankar"

torsdag 10 mars 2011

När ens Jag tar över Överjaget och Detet!

För er som inte är så insatta i psykologins värld så kan jag snabbt förklara vad det är jag menar med min rubrik. Enligt en teori så skapas människan av detet och överjaget, där detet står för det impulsiva och överjaget är ditt samvete, och detta bilder sedan jaget. men har du ett förstort jag så blir man väldigt egocentrisk och både detet och överjaget fpr mindre plats. är du en perosn med väldigt stort överjag är man oftast väldigt osäker på vem man är, oc hhar du ett för stort det så har du förmågan att handla väldigt impulsivt, utan att tänka.
Så helt enkelt en lagom dos av varje del är en bra balans i hur du är. sen är det ju självklart såatt i vissa situationer kan de olika delarna skifta. ta en krissituation då nästan alla människor får ett väldigt stort det och handlar akut.

Men jag tror att den del som kan skada andra, är då jaget tar över, att man blir egocentrisk och total oempatisk. det är så du kan trampa många på tårna och tom såra folk för livet, om det håller på för länge och i känsliga situationer.
Ta ett exempel i detta, när jaget tar över helt; en skiljsmässa där det finns barn inblandat. där två vuxna människor enbart tänker på sig själva (detta är en vanlig sekvens i sveriges skiljsmässor där det finns barn inblandade, men sen finns det ju "bra" skiljsmässor också), och man tänker överhuvud inte på barnen som hamnar i kläm. Man har full fokus antingen på hämd (indirekt ego) eller på sig själv. Man gör vad som helst för att sätta spår i hjulen på den andre föräldren, och sen om det är barnen du stoppar i hjulet, det tänker man inte på. i detta så excisterar inte ens överjaget! en del av detet finns men den största platsen går åt jaget.
detta kan göra mig så förbannad! detta kan leda till att man äventyrar ens barns framtid. sen vet vi att barn inte gör som vi säger utan som vigör. och detta är ngot vi kan föra över på barnen, att det är så här man löser problemen i relationer, genom smutskastning, hämd och ondo.

Bara när jag skriver detta känner jag att mitt det börjar ta över, och jag vill bara åka och konfrontera dessa människor!
men jag vet också att det leder inte någonstans, då jag förmodligen kommer att möta en person med en otrolig hård vägg och med ett stort jag och det. och har du ett det mot ett det, så kan du räkna med att det bara blir krock i konversation/monolog, eller att våld äger rum. Det är som att du skulle försöka para ihop två pluspoler mot varandra....det går inte...


En del innehåller också manipulation...


...och jag säger det igen....är jobbigt att leva på andra sidan av glaset då jag ser exakt vad som händer, men jag kan inget mer göra än att bara se på...
eller...?
börjar tröttna på detta, och den ön!


Miss Y

onsdag 9 mars 2011

V.13

Var hos läkaren igår och kollade på vår krabat i magen! den känslan går verkligen inte att förklara. jag har ju förstått att jag är gravid, även om det också tog tid, men efter detta kan jag verkligen ta till mig att vi kommer få en son/dotter i september, och den bor i min mage fram tills dess! Självklart var jag hur nervös som helst innan hon skulle titta att allt stod rätt till, att man kunde se hjärtslag och att utvecklingen stämde i den vecka vi trodde att vi skulle vara i. Och självklart skulle datorn krångla lite så att man fick vänta ytterligare där på sängen. men när hon satte dit ul-huvudet mot magen såg man direkt att det var någon där inne, och man kunde se hjärtflimmer-rörelser och då kunde jag slappna av innan hon hann säga att hon såg hjärtrörelserna (tur man är lite kunnig inom medicin trots allt ;)
till en början låg hon/han helt stilla men sen efter ett tag började han/hon röra sig som bara den, både sprattlande ben och med händer, sen såg vi en liten näsa. efter ett tag kunde jag verkligen inte håll mig från gråt och en massa tårar, tror det var mycket som släppte/kom ut och mycket info som trillade in, på sin rätta plats. det gick upp för mig att jag är verkligen gravid, med vårt mirakel till barn!! :) en sådan lycka, och så älskad från första stund...nu skall man bara vänta i några veckor till innan vi har RUL (den 26/4) och sen är det bara att vänta tills i september innan man får se henne/honom igen (om allt går som det skall vill säga, vilket vi hoppas på).
Jag tror mycket gick upp för A, nu när det blev väldigt konkret att det finns något där inne som liknar en bebis, något som vi har gjort... :)


Ja, den känslan jag går runt på nu, den är svår att beskriva, men allt känns så lyckligt, och jag ser fram emot att vara en familj i ren fysik. är ju redan en familj bara att den 3e familjemeddlemmen sitter fast i mig ett tag till ;)
det börjar ju närma sig med husbyggandet också, hoppas att det slutar bra :)
...att få gifta sig med vårt mirakel i magen kan inte bli så mycket mer magiskt! att vi alla tre kommer att stå där uppe vid altaret.
...Vi har alla förutsättningar till att göra våra liv till bästa möjliga, och det är jag jätte tacksam för.


"Att se kontrasten i livet är en nyttig gåva, att kunna skilja på ondo och lycka. att se vissa vågor i livet som en naturlig väg och skede, utan rädsla.
vår grundvärdering är i slutändan det gemensamma som bildar det vi har idag, trots vågor i lodrätt o slät riktning.
Att kunna se livet med de ögon som motsvarar de vi vill sträva efter, är lycka, att kunna våga tro och drömma om orealistiska och realistiska saker.
Jag tror att vågar vi inte möta alla sidor hos en enstaka person så litar vi inte i våra egna sidor. Att våga se ur olika perspektiv gör att ödmjukheten excisterar.
för vad går livet ut på?
är det värde på yttre eller inre speglingar, kan det vara en fasad du värderar eller vad går ditt liv ut på? jag tror att om den tanekn ställts då och då, har du möjlighet att uppnå det du värderar, det du står för, det du drömmer om. Låt inte livet bara flyta, för långt, låt dig ta kommandot och ro ibland mot strömmen och ibland med strömmen, men oavsett riktigning är det en aktiv rodd.
Mitt liv går ut på, relationer som får mig att må bra, miljöer som jag trivs i, en konstant stimulans både innefrån och utifrån. Kunna njuta av grå vardagen men att ibalnd måla rött i även den tavlan, mån-fre.
Jag är lycklig, och det blir jag lycklig av....
Jag har grepp om mitt liv och lever idag, inte igår och inte imorn....nu..."

ha en bra allesammans så skall jag ta vara på min och glöm inte att idag kommer aldrig mer tillbaka, och du ångrar sånt du aldrig gjorde.... :)



//Miss Y